Cancer Council

A fast paced delivery for a not-for-profit organisation
Who?

Cancer Council

Where?

Melbourne, Vic

When?

2013

How Big?

8,500sqm

Hot Black acknowledges the traditional owners, the Wurundjeri and Boon Wurrung people of the Kulin Nation, on whose land we meet, share and work.
Next project

Cancer Council Victoria (CCV) provides services for the Victorian community across a range of cancer control areas including; research, prevention and support, and actively fundraises in these areas.

Previously operating from two premises in Carlton, CCV wanted to consolidate their staff into one office. The delivery of the project was limited to eight weeks in design, with primary focus on collaborative versus private zones, natural light and a close consideration of the project budget allocated to this not-for-profit organisation.  The workplace environment covered six floors, inclusive of a retail, cafe space and public zones.

As part of the design thinking, departmental adjacencies became the foundation of the space plan, fundamentally to meet the accommodation requirement of over 500 diverse staff including a large variety of volunteers. Additionally, call centre environments, research areas and marketing divisions were an important aspect of the zoning. An interconnecting staircase was a key feature in the upper levels of the building and warm timbers paired with considered material selection made the environment feel decluttered and functional.

The wayfinding strategy and brand values did not need to resonate with the CCV current branding, and a strategy was formulated to celebrate health and wellbeing by denoting each level with a commitment to being active. Recognition to the traditional owners was also integrated as part of the theming.

Public spaces were designed with sensitivity, recognising that the arrival experience needed to cater for the organisations public interface, offering a café, retail store and a variety of spaces to support those who in need; clinics and wig rooms. An existing heritage listed pump house was repurposed to as a space to support intimate interactions and accommodate larger groups as a support space with tranquillity at the forefront of the experience.

Hot Black acknowledges the traditional owners, the Wurundjeri and Boon Wurrung people of the Kulin Nation, on whose land we meet, share and work.
A fast paced delivery for a not-for-profit organisation